Walkie Talkie ! :)

Erti Sebuah Kejujuran ..

♥ Assalamualaikum ♥ Salam Sayang Dari anNa ♥
Kejujuran adalah awal dari segala kebaikan sama ada di dunia dan di akhirat . Sekalipun ia sangat sukar untuk di lihat , namun ia tetap ada . Sukar di cari tetapi , sukar juga untuk dimusnahkan . Kejujuran adalah perhisan jiwa yang lebih bersinar daripada berlian . Cahayanya sukar untuk dicari namun tetap wujud dan semua mengakui kehadirannya . Bahkan dalam al-Quran , kejujuran disebut sebanyak 50 kali . Bukankah itu menunjukkan bahawa kejujuran adalah sangat berharga ? Belajarlah untuk memahami erti sebuah kejujuran ..

Jujur pada hati sendiri . Jujur pada mata , pada jiwa dan fikiran . Orang yang tidak pernah jujur pada dirinya yang dia sebenarnya lemah , maka dia selamanya akan menjadi lemah . Takut melihat dunia dan malu untuk berubah .  Orang yang tidak mahu jujur pada hatinya yang dia sebenarnya salah , maka dia selamanya berada dalam kegelapan . Berusaha mencari beribu alasan demi menutupi satu kebenaran . Bertapa ruginya empunya hati sebegini . Sampai bila harus berada dalam dunia yang gelap dan kelam sebegini ?

" Dan Jika kamu khawatir akan terjadinya pengkhianatan dari suatu golongan , maka kembalikanlah perjanjian itu kepada mereka dengan cara yang jujur . Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang mengkhianat . "Memang tidak dinafikan , tiada insan yang sempura . Walau sekuat mana kita mahu di lihat sempurna , kita sering akan melakukan kesilapan . Bukan ? Namun beringat-ingatlah kita , semanis apapun sebuah penipuan, kejujuran itu sejuta jauh lebih baik . Percayalah .

 Ingatlah , Boleh jadi kamu mencintai sesuatu yang membahayakan diri kamu atau membenci sesuatu yang bermanfaat bagi kamu . Mohonlah petunjukNya .

Untuk mendapatkan sebuah kejujuran dari orang lain , berikan pada mereka juga sebuah kejujuran . Allah Maha Adil . Percayalah . Manisnya nikmat kejujuran itu hanya dirasai oleh insan yang berjiwa jujur dan ikhlas~***
Jika rasa cinta terbalas, maka bersyukurlah kerana Allah telah memberikan hidup lebih berharga dengan belas Kasih-Nya. 
Jika rasa cinta itu tak terbalas maka bersukurlah, kerana anda akan dipilihkan Allah yang lebih baik.


Jangan tinggalkan orang yang kita sayang untuk orang yang kita suka . Kerana mereka akan meninggalkan kita untuk orang yang mereka sayang . Jangan hanya berusaha untuk mendapatkan yang kita sayang , Tapi berusaha untuk menyayangi apa yang kita dapat . 

                                                                          My LoVe ?

SeKian , Terima Kasih kerana sudi baca entri anNa ni . assalamualaikum again =)

-anNa-

3 comments:

Niesa said...

nice sharing..

Miss anNa said...

Thanks @Niesa =)

twinscraftlife said...

Hi! 안녕하세요~~! We are Twinscraftlife! we sell
purely handmade products such as pouch,
phone cover, pencil case, and more cute items!
쇼핑하시면 더 감사합니다~~^^
http://twinscraftlife.blogspot.com