Walkie Talkie ! :)

Hidup Kita Bagai Roda Berputar...

Anna : Kerana aku suka menaip :)

          Berdakwah itu bukan menunjukan diri yang kita ini terlampau baik. bukan, tapi mengajak orang lain untuk berubah dan untuk menasihati diri kita juga.so janganlah salah paham yup. semua manusia itu layak untuk berubah dan di samping itu nak ajak orang lain ikut sekali. Samalah waktu kita belajar kan? mesti belajar bersama kawan-kawan dan berkongsi ilmu barulah ilmu itu bertambah berkat. dan mana ada orang itu nak berjaya tapi belajar sorang diri tanpa bantuan orang lain? ada ke? so tak salahlah untuk berdakwah. teruskan berbuat baik :) 


         Hidup ini umpama roda. Ada ketika semangat kita tinggi, ada ketikanya tidak. Ada ketika semuanya menjadi dan seolah-olah menyebelahi kita, ada ketika sebaliknya pula. Ada hari kita untung, ada hari pula kita rugi. Namun, apa sekali pun naik turun kita, biarlah umpama naik turunnya Harga Emas. Semakin lama nilainya semakin tinggi bukan semakin jatuh. 10 tahun yang lalu harganya jauh lebih rendah berbanding sekarang. Namun untuk mencapai nilai hari ini, ia melalui proses naik turunnya juga.
        Hidup kita selalu mengalami fasa perputaran. Kadang kita merasa bahwa, kita telah jatuh ke dalam lembah terdalam kehidupan. Terhempas dan merasa takkan pernah boleh bangkit lagi.
       Kadang kita memperoleh kesempatan, untuk merasakan manisnya berada di puncak. Lalu kita berharap: “ya Tuhanku, jangan Engkau biarkan aku jatuh lagi.” Padahal, roda kehidupan senantiasa berputar.
Bukankah kita dihadapkan pada sebuah masalah agar kita menyelesaikannya? Bukannya kabur untuk menghindarinya! Keberhasilan kita menghadapi masalah inilah, yang membuat kita menjadi orang yang lebih baik.

        Masalah? Hadapi dan ambil hikmahnya. Lakukan yang terbaik untuk menyelesaikannya. Serahkan pada Tuhan sisanya, yang benar-benar tak boleh engkau tangani. Bukankah kau tahu bahwa Tuhan tak akan memberi masalah, yang tak boleh kita selesaikan? Tenanglah kawan. Hadapilah semua dengan senyuman.

Semoga Allah swt selalu bersama kita.;)


No comments: